• Veronica Hörland

Friluftsriket Mullsjö

Redan på slutet av 1800-talet var det lilla samhället Mullsjö i Västergötland vida känt för sina läkande krafter, folk kom hit för att andas den friska luften och utöva stärkande friluftsliv. Mullsjö blev därav i folkmun kallat för friluftsriket och namnet lever kvar än idag.Här i friluftsriket bor alltså vi ”Mullsjöfamiljen”. Vi är en stor familj på 2 vuxna och 6 barn som älskar friluftsliv och allt som hör där till. För naturen är världens största lekplats för både vuxna och barn, men är även stärkande för kropp och själ.

Därför spenderar vi nästan all vår lediga tid utomhus, där vi varvar lek med allvar och kunskap. Vi vill att barnen ska ha kul men även lära sig saker om våran natur, djur och miljö. Just nu pratar vi mycket om djurens etologi (läran om djurens beteende) med barnen.


”Oändligt är vårt stora äventyr”


Nu i helgen har delar av familjen varit ute i skogen och spårat djur, en aktivitet som för oss är återkommande då barnen tycker detta är mycket spännande.

För att spårningen ska bli både roligare och lärorik så använder vi oss av lite olika ”hjälpmedel”. Här kommer våra tips för er som vill ut och spåra med barnen.

•Var delaktig som vuxen, ett spår kan vara svårt för ett barns ögon att se. Försök att tillsammans komma fram till vem som lämnat spåret. Det är viktigt att du som vuxen är med, annars kommer de kanske tröttna.

•Få barnen intresserade genom att bygga upp en historia om djuren ex. Var har djuret varit , var är det på väg, har den några kompisar med sig, har den ätit nåt på vägen, har den varit på ”toa” osv.

•Ett bra hjälpmedel är böcker med djurspår och fakta om djuren, för du kan räkna med att det kan komma följdfrågor. Tips på böcker: Gröngölingsboken (spår + naturfakta), expedition landskapsdjur (fakta)

•En app som vi verkligen rekommenderar är ”Viltappen” där du kan se spår, spillning och även lyssna på våra nordiska djurs läten. (För du vet väl vad räven säger?) ;)

•Gör olika lekar av spårningen som ex. Spår bingo , hitta spår från olika djurarter ex. först till fyra vinner (spelregler kan givetvis ändras efter era förutsättningar)

Men tänk på när ni spårar djur att ni är gäster i deras hem, det är alltid bättre att spåra ett djur bakåt för då går ni åt olika håll och ni riskerar inte att skrämma djuret.

Och glöm inte att även om ni inte skulle hitta några spår så är det viktigaste att ni har haft roligt tillsammans.


Den mätta dagen, den är aldrig störst.

Den bästa dagen är en dag av törst.

Nog finns det mål och mening i vår färd –

men det är vägen, som är mödan värd.

Det bästa målet är en nattlång rast,

där elden tänds och brödet bryts i hast.

På ställen, där man sover blott en gång,

blir sömnen trygg och drömmen full av sång.

Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.

Oändligt är vårt stora äventyr.”

– Karin Boye

13 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla