• Veronica Hörland

Kära Moder Jord.

Naturen, vårat första hem. Du som gett oss mat och skydd i tusentals år. Hur tackar vi dig idag?


Det är ingen självklarhet att alla barn får uppleva naturen på detta sätt, vissa ser den bara genom bilrutan, på tv eller i spel på mobilen. Hur ska man kunna respektera och vilja skydda något som man knappt sett eller fått möjlighet utforskat? Det är vi vuxna som bär ansvar att ta med barnen ut i naturen, allt lära dom om rätt och fel. Vi kan skapa en bra grund för hur dem ska respektera och vårda naturen. Vi kan även ge dem kunskap att förstå varför naturen är så viktig för oss. Varför behöver vi naturen? Vet dina barn/barnbarn det?

För mig är närheten med naturen lika naturligt som att andas.

Jag växte upp på landet med skogen inpå knuten. Det var där jag och min syster lekte och spenderade våra dagar. Vi var kreativ och fantasi hade inga gränser för vad vi kunde skapa i skogen. Dagens barn och ungdomar matas med intryck från tv, mobiler, surfplattor m.m, så mycket intryck att dom själva inte behöver ha någon kreativet eller fantasi.

Loke 3 år (2011) i Nyckelås naturreservat.


Jag har tagit med mig mina barn ut i naturen från det att dom var väldigt små. Precis som jag fick uppleva denna storslagna svenska natur som barn, så ville jag också att mina barn skulle få göra det. Men när jag var liten så kändes skogen så naturlig, som en del av jorden som aldrig skulle försvinna. Idag känns den inte lika självklar, för att få se riktigt fin gammelskog så måste man söka efter den, och vi har blivit tvungna att skydda många av dessa områden för att inte all gammal skog ska gå förlorad och ersättas med planterad skog. Det skapar ett djup vemod i mig.

Därför har det blivit minst lika viktigt för mig att lära barnen om hur vi kan skydda och ta hand om våran natur och miljö. Det kan ibland kännas som att man som ensam individ inte kan göra så mycket, men om alla gör något så blir det en stor förändring tillsammans. Jag vill att mina barn ska veta hur ekosystemet fungerar och att den natur vi har är livsnödvändig för vår överlevnad.

Att berätta att vi förr levde mer i samspel med naturen och respekterade den på ett helt annat sätt än idag. Skogen, sjöarna, havet och djuren "gav oss" vårt hem, mat och skydd. Vi behövde den utan att överkonsumera eller utnyttja mer än nödvändigt. Det fanns en balans i hur mycket vi gjorde åt och hur mycket som återskapades.


Alizia 8 år (2017), Sånfjället.


Idag missbrukar vi skogen i överflöd genom exempelvis skövling, och vi skjuter ihjäl djuren i den för nöjes skull eller för att dom inte passar in i vår betongvärld. Vi tar oss väldigt mycket friheter och tror att vi äger marken och jorden vi går på. Att vi är härskare och har rätten på vår sida att bestämma vilka som ska leva och dö.


Vi pratar väldigt mycket om våra mänskliga rättigheter, och vilka friheter vi har. Men vi pratar inte lika mycket om våra skyldigheter, gentemot varandra och våran natur.

För naturen och djuren som lever här med oss, dom har inte samma rättigheter som vi, eller friheten att leva och bo där dom vill. Djuren kan inte ens försvara sig mot oss. För gör dom det, ja då dödar vi dom bara.

Varför tror vi att vi har den "rättigheten"?

Jag har iallafall väldigt svårt att se varför. Och det gör mig förbannad att det är vi som förstör den här planeten men ändå kallar vi oss för de mest intelligenta varelserna som går här.


Det kan inte komma en förändring över en natt. Men om vi lär den yngre generationen vikten av att vårda och skydda våran jord så kan framtiden se ljusare ut än den gjort på mycket länge.


Länge leve Moder Jord
6 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla